streda 15. mája 2013

Zapekaná zelenina na bielom víne a tymiáne

Minulý víkend som konečne na trhovisko zavítal aj ja a medzi stánkami, ktoré boli zväčša preplnené jarnými priesadami som našiel mladé jarné mrkvičky a petržlen. Spomenul som si na jeden veľmi dobrý recept na zapekanú zeleninu z dielne Jamieho Oliviera, ktorý tiež experimentoval s rôznymi druhmi jarnej zeleniny. Na presný recept si však nespomínam, ale viem určite, že v ňom použil mladú mrkvu, ktorú spolu s tymiánom a bielym vínom upiekol do mäkka v alobale.


Ja som na tento recept použil mladú mrkvu a petržlen. K tomu som ešte pridal cesnak a červenú cibuľu. Základnou a veľmi dôležitou ingredienciou v tomto recepte je čerstvý tymián, ktorý sa už prebudil k životu aj v našej záhrade. Hneď som ho troška ochudobnil o pár vetvičiek. Má krásnu arómu a krásne dokáže pozdvihnúť chuť jarnej zeleniny.


Dno hlbšieho plechu alebo jenského skla som vystlal dvojitou vrstvou alobalu, do ktorého som pridal oškrabanú mrkvu a petržlen. Šupka bola v tomto prípade veľmi jemná, a tak ju stačilo oškrabať ostrým nožom. Červenú cibuľu, spolu s celou hlávkou cesnaku som poprekrajoval na menšie časti a takisto vložil do  pripraveného alobalu. Cesnak nemusíte ani šúpať, čo zaistí, že sa v rúre krásne uvarí.  V menšom pohári som si rozmiešal vetvičky tymiánu, soli a čerstvo namletého čierneho korenia s olivovým olejom.


Takto pripravená zálievka krásne obalí surovú zeleninu. Horkastú chuť petržlenu stiahne na štvrtinky rozkrájaný citrón, takže si ho nezabudnite pripísať na zoznam pre tento recept. Celkovú chuť ešte zjemní maslo. Pár plátkov som preto naškrabal priamo na zeleninu. Troška olivového oleja navrch nemôže uškodiť. Aby to všetko v rúre neprihorelo, stačí zeleninu podliať bielym vínom. Postačí tak zhruba deci a pol suchého bieleho vína.

Takto pripravený pekáč, prikryte zvrchu jednou vrstvou alobalu a pečte vo vopred predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia po dobu 40 minút. Po vybratí z rúry, by všetko malo byť krásne upečené. Zľahka nahorklá chuť petržlenu je vyvážená sladkou chuťou cibule a mrkvy. No a ten cesnak stojí tiež za to. Perfektná harmónia chutí tejto prílohy je ideálna k akémukoľvek pečenému či grilovanému mäsu. Kľudne by to zapasovalo aj ku grilovanej rybe.


Zoznam ingrediencií pre tento recept:
  • 5 kusov jarnej mrkvy
  • 5 kusov petržlenu
  • 2 červené cibule
  • 1 hlavička cesnaku
  • vetvičky tymianu
  • 1 citrón
  • 0,5 dcl olivového oleja
  • 20g masla
  • soľ a čierne korenie
  • 1,5 dcl bieleho vína

2 komentáre: