štvrtok 16. mája 2013

Food Revolution Day - O čom to vlastne je?

Food Revolution Day založil svätoznámy anglický šéfkuchár Jamie Olivier, ktorého poznáme predovšetkým z televíznej obrazovky. Okrem jeho skvelých kuchárskych zručností sa preslávil aj organizovaním rôznych kampaní za kvalitnejšie stravovanie. Jednou z takýchto kampaní je aj Food Revolution Day. Propaganda za lepšie jedlo, ktorá sa v roku 2012 konala až v 66 krajinách, zaznamenala svoje opodstatnenie a to zorganizovaním vyše 1000 akcií v 664 mestách po celom svete.  Food Revolution Day, ktorý tento rok spadá na 17.mája je zameraná hlavne na propagáciu dobrého jedla a domácej kuchyne. Je to predovšetkým šanca pre ľudí, aby sa v rámci svojich domovov, pracovísk, škôl a komunít podelili o svoje kuchárske zručnosti, znalosti, zdroje potravín a rôznych ingrediencií.  Ide v podstate o zvýšenie povedomia všetkých nás o význame dobrého jedla v našom životnom štýle a to všetko nasledovaním jediného hesla "cook it, share it, live it". Je to deň, nie len pre jednotlivcov, ale takisto pre školy, firmy a rôzne organizácie, ktoré by chceli vo svojom okolí zorganizovať akciu na podporu tejto myšlienky. Úlohu hlavného ambasádora tejto propagácie sa na Slovensku stali poradcovia pre zdravú výživu zoskupený pod stránkou www.jemine.sk , kde tiež nájdete kopec informácií ohľadom organizácie tohto podujatia.

Je to deň, ktorý upozorňuje na stále zhoršujúcu sa kuchársku gramotnosť mnohých ľudí na svete, ktorí nemajú, alebo úplne strácajú kuchárske zručnosti a uprednostňujú stravovanie formou fast foodu. Je to deň, kedy by sme sa mali zamyslieť nad našimi stravovacími návykmi a pokus o odvrátenie hrozby akou sú napríklad jedlá z prášku alebo priemyselné spracované polotovary. Je to predovšetkým deň, ktorý poukazuje na schodnejšiu cestu do budúcnosti. Budúcnosť, to je návrat k základom gastronómie, návrat k vareniu a konzumácií čerstvých lokálnych produktov, no predovšetkým k zdieľaniu vašich kuchárskych zdatností a pozdvihnutie celkovej stravovacej kultúry. Je to šanca spraviť krok vpred a inšpirovať vaše okolie k zdravšiemu a udržateľnému životnému štýlu.

Takisto sa do tejto akcie mienim zapojiť i ja a za pomoci môjho blogu sa s vami určite podelím o kulinárske zážitky, ktorými plánujem podporiť túto skvelú myšlienku.

Zatiaľ môžte čerpať inšpirácie na stránke Jamieho Oliviera.
Aktuálne dianie takisto sledujte na www.jemine.sk.

Oficiálna pozvánka Jamieho Oliviera:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára