O Blogu

 Tak a je tu konečne môj tak povediac serióznejší BLOG, ktorý som nazval ŠpekoindaKitchen. Pýtate sa prečo Špeko? Odpoveď na túto otázku je však veľmi jednoduchá. Je známe medzi mojimi blízkymi kamošmi, že ma obdarúvajú už po dlhé roky krásnymi prezývkami medzi ktorými je aj Špeko, a to je prezývka odvodená od talianskeho názvu pre ovčí syr Pecorino. Odtiaľ vznikla najprv skrátená verzia Peco a od toho poslovenčené ŠPEKO.

ŠpekoindaKitchen je prvý serióznejší blog o kulinárskom remesle  a všetko s tým spojené. Aby bolo jasné už hneď na začiatku, že čo má Špeko spoločné z kuchyňou, treba zájsť trocha do histórie našej rodiny, kde sa vo väčšine voľného času točí všetko okolo jedla.

Keď tak nad tým uvažujem, celý pozitívny pohľad ku gurmánstvu začal môj starý otec Mauro, ktorý ako pravý talian nasmeroval celý svoj apetít na stredomorskú taliansku kuchyňu. Už za mlada obchodoval s toskánskym vínom a syrmi. Taktiež bol posadnutý varením, receptami,  a ako som ho poznal bol veľký gurmán a to spoločne aj so svojim bratom s ktorým vyrastali uprostred Toskánska a to hneď vedľa jeho hlavného mesta Florencie.

Samozrejme, po tom čo sa presťahoval na Slovensko, narodil sa môj otec Mauro, ktorý taktiež odjakživa inklinoval k vrodenej talianskej kuchyni. Dokonca ho to začalo tak bavit, že v jednom období si založili odvážny Bufet v Banskej Bystrici, kde sa so svojim kamarátom dali na gastro-biznis a začali predávaťobložené rožky (mnohí vraveli, že lepšie v meste nejedli) a taktiež k tomu nechýbali koláčiky, šaláty a iné vecičky.

Potom som sa narodil ja - Špeko. Môj osud bol už predurčený a stal sa so mňa daľší obdivovateľ a vyznávač dobrej papanice. Už od mala som sa motal po starkynej kuchyni a asistoval som takmer všade. Takže čo sa týka kuchyne, už od mala som bol ovplyvnený mojou rodinou a časom som si vybudoval neuveriteľnú lásku k jedlu až som sa stal takpovediac gastro-sexuál.

Postupom času som zistil, že ma veda o jedle začínala baviť čím ďalej tým viac,  až som dospel do toho štádia, že keď varím, tak varím s láskou ba priam pri tom relaxujem. Zlom vo všetkom nastal vtedy, keď som sa počas vysokoškolského štúdia vo Florencii zoznámil s perfektným človekom, kamarátom a najmä špičkovým kuchárom. Stretnutiu s týmto už teraz významným šéfkuchárom z Florencie som vďačný hlavne mojim rodičom, ktorý mi umožnili tento sedemročný pobyt a hlavne otcovmu bratrancovi Lucovi, ktorý mi umožnil pracovat so Šéfkuchárom Marcom Stabilem v reštaurácií Ora d' Aria, ktorá sa aktuálne môže popýšiť prvou hviezdičkou od Michellinu. Tu som sa dostal do tajov vysokej gastronómie, ale na druhej strane som pochopil aký to je tažký oriešok doviesť reštauráciu na také výslnie. 

Po tom, čo som sa presťahoval späť na Slovensko, prišiel mi na um nápad so založením blogu, kde by som sa aspoň troška mohol realizovať a možno inšpirovať ostatných. Ale hlavne podeliť sa s ostatnými s receptami a nápadmi za dverami našej rodinnej kuchyne Bellandi.. Pevne verím, že vás tento blog bude nadchýnať fajnými papanicami a mnohým iným.

...a na záver jedno motto: Sme tvorený z jedla a vody, jedlo nám prináša šťastie a to šťastie má reálny zmysel len vtedy, keď ho zdieľame s ostatnými.  A preto zdieľam s vami moj blog ŠpekoindaKitchen.


2 komentáre:

  1. Dobrý deň,


    Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 85 000 pozbieraných receptov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
    Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.

    V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

    S pozdravom,
    Tunde
    info@hladatrecepty.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň prajem :-)
    je radosť čítať si Váš blog, od samého prvého kliku som mala dobrý pocit a intuícia ženy nesklamala, je mi úprimne veľkou radosťou si čítať Vaše veci a ďakujem za to, lebo ste mi spravili veľmi dobrú náladu, tak správne taliansku, sviežu, chutnú, vzrušujúcu a sama seba som sa pýtala (aj keď zatiaľ veľmi variť neviem..) že prečo taký šikovný kuchár resp. milovník varenia a dobrého jedla, zverejňuje také pútavé recepty a to ešte k tomu ZADARMO!!! v tejto dobe?! čo vám šibe?! ospravedlňujem sa za ten teenedžerský závar, ale ozaj ma to prekvapilo. Ale v prvom rada ste ma veľmi potešili, úprimne, a ďakujem ešte raz. :-)) veľmi rada sa k Vám vrátim na blog a kebyže si otváram reštauráciu (nad čím vlastne tak už premýšľam, tak by som Vás asi neváhala kontaktovať - drzá a trúfalá opica ;-)
    pekný deň Vám prajem a nech sa darí vo všetkých oblastiach.
    dadica

    OdpovedaťOdstrániť