streda, 21. novembra 2012

Mrkvová torta

Toto je perfektný recept na mrkvovú tortu, ktorú som prvýkrát postol v prvej časti seriálu o chlebíkoch, ale teraz vám prinášam aj recept. Na začiatku vám to možno bude znieť zvláštne, žeby mala ísť mrkva do koláča, ale už som ju veľakrát otestoval a môžem vám ju len odporučiť. Je pripravovaná aj s citrónovou polevou, ktorá perfektne osvieži mrkvový korpus. Presne tak,  akoby ste si nastrúhali do misky mrkvu s citrónom. Veľmi osviežujúce.

Na tento dezert potrebujete:

  • 5 vajíčok
  • 250g kryštáľového cukru
  • 60g hladkej múky
  • 300g nahrubo postrúhanej mrkvy
  • 300g postrúhaných mandlí alebo 200-250g vlašských orechov
  • Postrúhaná kôra z polky citróna
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 1 polievková lyžica rumu
Poleva:
  • 200g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

Ako na to?

Vyšľahajte vajíčka na penu. Pridajte múku, mrkvu, mandle, citrónovú kôru, prášok do pečiva, soľ a rum. Všetko spolu dôkladne premiešajte a cesto vylejte do vopred maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Vyhrejte rúru na 200 stupňov a pečte približne jednu hodinu. Na polevu si vymiešajte práškový cukor s citrónovou šťavou podľa potreby. Zmes nanesieme na upečenú tortu a rovnomerne rozotrieme.

Tipy a triky:
Pre nadýchanejšie cesto, odporúčam pri každom recepte múku aj cukor preosiať cez sitko.

Alternatíva pre polevu:
Ak sa vám nepozdáva citrónová poleva môžte vyskúšať aj polevu podobnú krému z klasického cheescaku. Potrebujete jednu Philadelphiu, 60g masla, 200g práškového cukru a vanilkový cukor. Po dôkladnom vymiešaní,  polevu rozotrieme na už hotový koláč.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára