streda 3. apríla 2013

Desať základných pravidiel ako nepokaziť cestoviny

Aj keď je príprava cestovín veľmi jednoduchá záležitosť, stačí kúsok nepozornosti a zo samotného varenia sa stane úplná katastrofa. Určite sa vám už niekedy stalo, že ste napríklad varili cestoviny v neosolenej vode, alebo ste ich varenie prešvihli o dáku minútku. Dve z mnohých banálnych vecí, ktoré istotne ovplyvnia finálny výsledok.
 V tomto príspevku si zhrnieme všetky nevyhnutné zásady, ktoré by ste mali dodržiavať pri varení a príprave cestovín.  Tajomstvo dokonale uvarenej cestoviny sa začína ich samotnou kvalitou. Ak sa rozhodnete šetriť pri ich nákupe, buďte si istý, že šance na úspech sa radikálne znižujú. Nevravím, že čím drahšie tým lepšie, ale aj tu platí zásada, že za dobré suroviny musíte siahnúť hlbšie do vašich peňaženiek. Zvoľte minimálne  "zlatú strednú cestu", ktorá vám zaručí očakávaný výsledok. Keď popri tom dodržíte nasledovné body, ich prípravú zvládnete na jednotku.
  1. Cestovinu varte v dostatočnom množstve vody. Profesionálny kuchári odporúčajú na každých 100 gramov cestovín 1 liter vody. Cestovina musí byť počas celej doby varenia dostatočne hydratovaná a teplota vody, by nikdy nemala klesnúť pod bod varu.
  2. Soľ je veľmi dôležitá. Cestovinu varte vždy v osolenej vode. Používajte hrubú soľ v pomere 10-12 gramov na liter vody.
  3. Soľ pridávajte do vriacej vody a nikdy nie pred dosiahnutím bodu varu. Ak tak urobíte, voda vám zovrie pomalšie ako obvykle. Po osolení chvíľu počkajte, kým sa soľ celkom nerozpustí.
  4. Používajte dostatočne objemný hrniec. Cestovine, by ste mali dopriať dostatok miesta. Po vhodení cestovín do vriacej vody ich hneď premiešajte, aby sa navzájom nezlepili. S ich varením pokračujte pri odkrytom hrnci a na stredne veľkom plameni. Nezabúdajte na občasné premiešanie. 
  5. Aby sa dlhé cestoviny nezlepili (pappardelle, spaghetti, tagliatelle) môžte do vody pridať lyžicu olivového oleja.
  6. Čo sa týka dĺžky varenia, ak pripravujete cestoviny z obchodu, riadte sa pokynmi výrobcu. Ak varíte domáce cestoviny, riadte sa podľa daného receptu. Najlepšie však spravíte, ak cestovinu ochutnáte. Mala by byť "al dente", čo znamená, že by mala byť dostatočne mäkká, ale nie prevarená.
  7. Ak je cestovina hotová, čím najskôr ju odceďte. Pritom si do pohárika odlejte jednu až dve naberačky vody, v ktorej sa cestoviny varili.
  8. Taniere alebo misa, na ktorej budete cestoviny servírovať by nemali byť studené.
  9. Cestovina, by sa mala zmiešať s vopred pripravovanou omáčkou a to priamo na panvici, kde ste ju pripravovali. Ak sa rozhodnete pre túto alternatívu, cestovinu varte o 1 až 2 minútky kratšie. Pridajte teda cestovinu priamo do panvice s omáčkou a zmiešajte. Podlejte kúskom odloženej vody a na prudšom ohni za stáleho miešania povarte. Vďaka tejto fáze sa chuť cestovín a omáčky prepoja.
  10. V poslednej kroku, premiešajte cestoviny s parmezánom (len tam, kde si to recept vyžaduje). Pre dokonalú jemnosť pridajte čerstvý olivový olej, alebo lyžičku masla.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára