štvrtok 22. augusta 2013

Hovädzie líčka na čiernom pive a koreňovej zelenine

Nie je pravidlom, že ak si chcete vychutnať dobré mäso, musí byť z tej vyššej cenovej kategórie. Ak máte chuť na vynikajúce mäso, či už hovädzie alebo bravčové, skúste sa u mäsiara poobzerať aj po neobvyklých a menej vyhľadávaných kúskoch.

Raz, keď som listoval v jednom food časopise, oslovili ma práve hovädzie líčka. Recept ma natoľko inšpiroval, že som ho musel vyskúšať.


Všetko to začalo hľadaním hovädzích líčok, čo vôbec nebola ľahká úloha. Tento neobvyklý kus hovädzieho mäsa si väčšinou mäsiari odkladajú pre seba, no je po ňom dopyt aj vo vychytených reštauráciách. Po dvoch, či troch týždňoch od objednávky u mäsiara boli líčka doma. Krásne, dočervena sfarbené mäsko prerastané bielymi kolagénovými blanami patrí medzi najmenej mastné kúsky hovädziny.


Vďaka tomu, že je to u kráv najviac namáhaný sval, jeho chuť je šťavnatá a výrazne mäsová. Naviac, obsahuje vysoký podiel zdraviu prospešnému kolagénu. Z toho dôvodu nie sú vhodné na vyprážanie, či rýchle opekanie. Vyhovujú im recepty s dlhým a pomalým dusením, či už v rúre, alebo v kotlíku na ohni. Keďže som už túto delikatesu po dlhom čase zohnal a slnko pieklo ako bláznivé, zvolil som posedenie pri kotlíku.



 Na recept si pripravte:

  • 3-4 hovädzie líčka (1-1,5 kg)
  • 3 lyžice bravčovej masti
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 1 nožička stonkového zeleru
  • 1 veľká mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml čierneho piva
  • 300 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • bobkové listy
  • vetvičky tymiánu
  • 2 lyžice masla
  • nasekaná petržlenová vňať
Poďme na to:

V prípravnej fáze si na plátky nasekajte červenú cibuľu, a na kocky mrkvu so stonkovým zelerom. Mäso by malo byť odležané a v izbovej teplote. V rozohriatom kotlíku, alebo vo veľkom hrnci, roztopte polovičku bravčovej masti, na ktorej sprudka orestujte na veľké kusy nakrájané líčka, aby sa rýchlo zatiahli. Vďaka tomu ostane všetka vynikajúca šťava vo vnútri mäsa. Mäso odložte stranou, pridajte zvyšný kus masti, na ktorej opražte nakrájanú cibuľu a cesnak. Postačí tak desať minút. Pridajte mrkvu a stonkový zeler. Zhruba po 15 minútach vráťte do kotlíka (hrnca) orestované mäso. Posoľte a pokoreňte. Postupne popridávajte horčicu, bobkový list, vetvičky tymiánu a nakoniec všetko podlejte pivom a vývarom. Znížte oheň na minimum a pozvoľna duste dve až dve a pol hodiny pokiaľ sa mäso takmer nerozvarí. Nakoniec mäso znova vyberte a dajte stranou. Na zvýšenom plameni vyredukujte omáčku na polovicu. Primiešajte maslo a na kocky nakrájané udusené líčka. Posypte petržlenovou vňaťou a poriadne premiešajte.

Odporúčania:
Po dlhom dusení si líčka potrebujú oddýchnuť. Nechajte ich chvíľku postáť, aby sa znížila ich teplota. Mäso tak bude príjemne mäkké v ústach a omáčka sa dostane do správnej konzistencie. Odporúčam podávať len s čerstvým bielym chlebom a pohárom červeného vína. Prípadne kombinujte so zemiakovou kašou či zapekanou zeleninou.
Inšpirácia: časopis Apetit

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára