Experimentovania nie je nikdy dosť a preto som už dlhšiu dobu rozmýšľal, čo by som vymyslel. Keďže som minule objavil v obchode super bagety na dopekanie a niekedy na jar som vyskúšal upiecť focacciu a ciabattu, rozhodol som sa všetky tieto veci spojiť dohromady a pripraviť pár vlastných receptov na dobré obložené chlebíčky. Tie som si veľmi obľúbil v Taliansku, kde som často a veľmi rád ochutnával miestne mäsové špeciality s fantastickým toskánskym chlebom. Najviac som si ich užíval na centrálnom trhovisku počas sobotňajších nákupov, kde vedeli pripraviť staré, dobré a jednoduché klasiky, ako napríklad biely chlebík pečený na uhlíkoch s čerstvo nakrájanou mortadellou.


K prvému seriálu som pozval na našu mini-záhradku jedáka Mitcha a taktiež gastro-fanatika Andreja, ktorí sa do chlebíkov pustili jedna radosť. Ku konzumácií silno odporúčam pohár červeného vínka. Samozrejme nič nepokazíte ani dobrým pivkom. Názory a rebríček chlebíčkov uverejním až nakoniec, takže teraz sa hodnotením nebudem zaoberať. Poďme hneď teda na ten druhý recept.
Základnou ingredienciou druhého receptu sú kuracie prsia pripravované na sladkom dezertnom víne Marsala. Vezmeme si očistené kuracie prsia a prekrojíme ich pozdĺžne na dve polovice tak, aby neboli v bagete príliš hrubé. Na dostatočne veľkú panvicu si dáme troška olivového oleja a nastrihané kúsky šalvie. Olej spolu so šalviou zohrejeme. Pri správne rozpálenom oleji poukladáme na panvicu kuracie prsia. Počkáme 4 až 5 minút, prevrátime a opečenú stranu osolíme a okoreníme čiernym korením. To isté spravíme z druhej strany.
Keď je mäso pripravené, všetko zalejeme marsalou a necháme vypariť. Nie však úplne. Vezmite šľahačku na šľahanie a všetko to mäso zalejte. Pridajte trošku citrónovej šťavy a nechajte 2 minúty povariť. Jednou ranou sme teda pripravili základnú ingredienciu tejto bagety - kuracie prsia - a zároveň vynikajúcu šťavu, ktorou potrieme jednu stranu bagety. Bude k sebe štedrí a doprajte si. S týmto výpekom nešetrite a poriadne s ním nechajte nasiaknuť striedku bagety. Kombinácia Marsaly, smotany, šalvie a citróna je fantastická. Kuracie prsia teda rozložíme na bagetu. Celé to ešte zvýraznite šalátom a nakrájanými paradajkami. Zasypte soľou, polejte olivovým olejom a druhá obložená bageta je na svete.
Dúfam teda, že hlavným porotcom chutilo a budem zvedavý na ich finálne vyjadrenia. No a ako keby toho nebolo málo, moja sestra prišla s veľkým prekvapením a stihla nám dokonca pripraviť mrkvovú tortu s citrónovou polevou, ktorá bola vynikajúcou bodkou za týmto prvým dielom experimentácií s bagetou, ciabattou a focacciou. Už čoskoro si pochutnáme na Ciabatte.
Keď je mäso pripravené, všetko zalejeme marsalou a necháme vypariť. Nie však úplne. Vezmite šľahačku na šľahanie a všetko to mäso zalejte. Pridajte trošku citrónovej šťavy a nechajte 2 minúty povariť. Jednou ranou sme teda pripravili základnú ingredienciu tejto bagety - kuracie prsia - a zároveň vynikajúcu šťavu, ktorou potrieme jednu stranu bagety. Bude k sebe štedrí a doprajte si. S týmto výpekom nešetrite a poriadne s ním nechajte nasiaknuť striedku bagety. Kombinácia Marsaly, smotany, šalvie a citróna je fantastická. Kuracie prsia teda rozložíme na bagetu. Celé to ešte zvýraznite šalátom a nakrájanými paradajkami. Zasypte soľou, polejte olivovým olejom a druhá obložená bageta je na svete.
Dúfam teda, že hlavným porotcom chutilo a budem zvedavý na ich finálne vyjadrenia. No a ako keby toho nebolo málo, moja sestra prišla s veľkým prekvapením a stihla nám dokonca pripraviť mrkvovú tortu s citrónovou polevou, ktorá bola vynikajúcou bodkou za týmto prvým dielom experimentácií s bagetou, ciabattou a focacciou. Už čoskoro si pochutnáme na Ciabatte.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára