streda, 17. októbra 2012

Karamelizovaný hruškový šalát so slaninkou a gorgonzolou s teplým medovým dressingom

Už som si robil chúťky na tento skvelý recept, ktorý pochádza z kuchyne mojej obľúbenej kuchárky Lorraine Pascale. Nemôžem si poradiť, ale videl som od nej už veľa dobrých receptov, ktoré aspoň v jej reláciach vyzerajú fantasticky. Tento šalát ma zaujal najmä tým, že v sebe kombinuje zvláštne kombinácie chutí. Horký listový šalát, orestované kúsky slaniny a gorgonzola chutia veľmi výrazne, no ich chuť je perfektne vyvážená karamelizovanými hruškami a medovým dressingom. Tieto dosť odvážne prepojenia ingrediencií však nakoniec vyčarujú prekvapivú a komplexnú chuť. Určite to stojí za to a odporúčam tento recept vyskúšať najmä tým, ktorí hľadajú nové a neprebádané chute.


Na prípravu potrebujete (porcia pre 4 osoby - 1 misa )
  • miešaný šalát kombinovaný s rucolou
  • 14-16 plátkov neúdenej, prerastanej slaniny
  • 3 polievkové lyžice masla
  • 3-4 sladké hrušky
  • 3 polievkové lyžice balsamického octu
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 1 lyžica Dijonskej horčice
  • 2 polievkové lyžice píniových orieškov
  • 100 gramov Gorgonzoly
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Na väčšiu misu poukladajte umyté a potrhané lístky miešaného šalátu. Pridajte aj rucolu nech to má horkastú príchuť.V menšej dobre rozohriatej panvici opražte píniové oriešky. Stačí, aby chytili hnedkastú farbu. Nezabudnite občas pretriasť panvicou, aby vám nezhoreli. Panvicu s orieškami odložíme a pripravíme si väčšiu panvicu, ktorú takisto poriadne rozpálime. Orestujte tenké plátky slaninky dochrumkava a keď sa vám zdajú tak akurát, poukladajte ich na kuchynský papier aby sa vstrebal nadbytočný tuk. Do panvice, kde sa predtým pripravovala slanina pridajte dve lyžice masla a nechajte ho rozpustiť. Zvýšte teplotu a pridajte ošúpané a na kocky nakrájané hrušky. Pridajte soľ, korenie, dve lyžice medu a karamelizujte asi tak 5 minút. Skaramelizované hrušky vyberiete na tanier. Snažte sa v panvici zanechať čím najviac šťavy.
























Hrušky a slaninku poukladajte na miešaný šalát.  Dressing si pripravíme v tej istej panvici, kde sa predtým karamelizovali hrušky a využijeme tak šťavu, ktorá nám ostala. Stačí pridať jednu lyžicu masla, jednu lyžicu medu, dve lyžice balsamického octu, horčicu, opražené píniové oriešky, soľ a korenie. Všetko dokopy zohrejte na miernom ohni. Takto pripravený dressing vmiešajte do šalátu. No a nakoniec nezabudnite na gorgonzolu, ktorú vopred nakrájate na malé kocky. Pustite sa do neho ešte kým je dostatočne teplý. Prajem dobrú chuť.


1 komentár:

  1. namiesto gorgonzoly som pouzila kozi syr a salat je vynikajuci :-) dakujem za recept

    sasa

    OdpovedaťOdstrániť