štvrtok 28. februára 2013

Bravčová krkovička narýchlo

Obľubujem jedlá a recepty, ktoré sa dajú v okamihu pripraviť a zároveň chutia veľmi výrazne a ešte k tomu, sa z nich aj dosť dobre nasýtite.  Dobre, rýchlo, výdatne a aj "zdravo" sa dá pripraviť bravčová krkovička. Je ideálna, či už na grilovanie, pečenie alebo prudké opekanie na panvici, či už nasucho alebo na oleji. Nepoznám nič jednoduchšie ako tento recept. Za pár minút pripravíte skvelú večeru alebo obed. Stačí potom zapojiť troška fantázie a pridať k tomuto mäsku, či už samotnú omáčku, šalát, no a v niektorých prípadoch postačí kus dobrého chleba a pohár červeného vína. V jednoduchosti je krása. 


V tomto recepte budeme odstátu bravčovinu sprudka opekať na väčšej panvici. Je teda dobré, keď mäso vyberiete von z chladničky aspoň na takú polhodinku, aby sa dostalo do izbovej teploty. Vezmete si veľkú panvicu, do ktorej nalejete olivový olej a pár vetvičiek rozmarínu.  S olejom to nemusíte preháňať. Postačí pár kvapiek.  Krkovička sa dá pripraviť aj nasucho a to na veľmi rozpálenej liatinovej platni. My však v tomto prípade použijeme olejovú variantu opekania, pretože zo zvyškov výpeku si pripravíme fantastickú omáčku, do ktorej si môžte namáčať či už samotné mäso, alebo chlebík. Na dostatočne rozpálený olej poukladáte kusy mäsa. Z jednej strany posypte bravčovinu čerstvo namletým čiernym korením. Po 4-5 minútach mäso otočte. V tejto fáze nezabudnite na solenie. Soli sa nebojte, pretože bravčové znesie poriadnu dávku. Ja osobne som použil hrubú morskú soľ. Po 3-4 minútach mäso odstavte, aby nestvrdlo a nevyschlo.



Pozor. Výpek z mäsa použijeme na prípravu spomínaného sousu. Do panvice so šťavou pridajte maslo, pár lyžíc olivového oleja a na miernom ohni všetko zohrejte. Pridáte Marsalu, kôru z citróna a nadrobno nasekaný rozmarín a tymián. Po minúte odstavte a servírujte priamo na hotové mäso.


Za pár minút máte teda navarený obed, alebo večeru. Ak vám k tomu nepostačí chlebík, doporučujem obyčajný zeleninový šalát, alebo... Alebo, ak ste veľmi hladní, vyskúšajte pečené zemiaky so cherry-paradajkami, cesnakom a olivami. Očistené a nakrájané zemiaky, čierne olivy, prekrojené cherry-paradajky, neočistené strúčiky cesnaku a vetvičky rozmarínu premiešajte s dostatočným množstvom olivového oleja, soli a čierneho korenia. Túto masu premiestnite na plech a pečte 30-40 minút v rúre pri teplote 200 stupňov.


Na prípravu bravčovej krkovičky potrebujete (cca.4 porcie)

  • 4-6 kusov bravčovej krkovičky s kosťou
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 vetvička rozmarínu
  • hrubá soľ 
  • čierne korenie
K tomu perfektne zapasuje bravčová omáčka:
  • Výpek z bravčového mäsa
  • 25g masla
  • kôra z citróna
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 1- 3 lyžice vína Marsala
Pre najväčších jedákov sa hodia aj pečené zemiaky - ako príloha:
  • 8-12 stredne veľkých zemiakov na pečenie
  • cherry paradajky
  • čierne olivy s kôstkami
  • 10 neošúpaných cesnakových strúčikov
  • 1-2 vetvičky rozmarínu
  • olivový olej
  • soľ a čierne mleté korenie



2 komentáre:

  1. Práve sme dojedli...Výýýborné :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mam otazky
    -ako hrube platky ?
    -naco kost ? (krkovicka s kostou)

    OdpovedaťOdstrániť