pondelok, 18. marca 2013

Neodolateľná torta z Toskánska

Mnohí z vás istotne radi končíte nedeľný obed niečim výnimočným. Práve to výnimočné môže byť dobrý, rýchly a hlavne neodolateľný dezert. Veľmi rád sa s obľubou púšťam do neprebádaných vecí. Práve pri prezeraní jednej kuchárskej knihy som natrafil na veľmi peknú fotku, kde sa na dozlatista upečený korpus leje tekutá horká čokoláda. Veľmi pekná a lákavá fotka, ktorá ma inšpirovala natoľko, že som sa začal prehrabávať vo všemožných receptároch. Napokon som si spomenul na podobne vyzerajúcu tortu, ktorú som ešte ako malý chlapec ochutnal na pobreží Toskánska,  neďaleko známeho prístavného mestečka Viareggio. Našiel som recept na neodolateľnú tortu. Pred pár týždňami, už bola ako inak, zaradená v našom nedeľnom menu. Ako chutila? Stačí sa pozrieť na nasledovné fotky. Ak sa rozhodnete odpísať si tento recept, odporúčam vám ho založiť na dobre dostupné miesto. Garantujem vám, že ho budete vyťahovať často, pretože výsledok z pečenia stojí naozaj za to. Upozorňujem, že tento koláč je fakt prudko nákazlivý.


Základom pre tento recept je korpus plnený krémom, ktorý sa po upečení zaleje rozpustenou horkou čokoládou. Pomarančová kôra dodáva tomuto koláču nezameniteľnú chuť. Poďme sa teda pozrieť, čo na jeho prípravu budete potrebovať:

Ingrediencie na korpus: 
 
  • 125g hladkej múky
  • 75g masla
  • 3 žĺtka
  • 1g soli
  • Kôra z jedného citróna
  • 100g práškového cukru

Ingrediencie na krém:

  • 125g krupicovej múky
  • 500ml mlieka
  • 350g ricotta
  • 200g práškového cukru
  • Štipka škorice
  • Kôra z jedného pomaranča
Ingrediencie na čokoládovú polevu:

  • 200g horkej čokolády (odporúčam minimálne 55% podielu kakaa)
  • 200ml sladkej smotany


Poďme na postup:

Prípravu začíname korpusom. Zmiešajte múku s cukrom a do zmesi pridajte štipku soli, kôru z citróna a maslo v izbovej teplote. Za pomoci kuchynského ručného robota všetko zmiešajte. Pridajte žĺtka a vypracujte na kompaktné a hladké cesto. To následne zabalte do potravinárskej fólie a šupnite ho aspoň na hodinu do chladničky, aby maslo opäť vytuhlo. Táto fáza je veľmi dôležitá, pretože z cestom ešte budete pracovať.

Za tú dobu si pripravte krém. Vo väčšom hrnci privedte mlieko takmer k bodu varu a pridajte krupicovú múku. Vezmite si metličku a za pomalého varenia zmes energicky vymiešajte. Keď sa krém začne oddeľovať od stien hrnca, vypnite sporák. V druhej nádobe si vymiešajte ricottu s cukrom, pomarančovou kôrou a škoricou. Nakoniec pridajte ešte teplý krupicový krém a dostatočne vymiešajte. Nechajte vyhladnúť.


Vyberte cesto z chladničky a valčekom ho na dobre pomúčenej drevenej doske vyvalkajte na okrúhly tvar. Hrúbka by mala byť čosi menej ako jeden centimeter. Vezmite nízku kruhovú formu na pečenie o priemere 25 centimetrov. Plech je potrebné dôkladne potrieť maslom a neskôr pomúčiť. Vezmite cesto a uložte ho do formy. Za pomoci prstov pritlačte cesto do medzierok. Do takto vytvarovaného korpusu pridajte pripravený krém. Na pomoc si vezmite lyžičku a povrch pekne zarovnajte. Pečieme v rúre asi tak 40 minút pri 160 stupňoch.



Nakoniec si pripravte polevu. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu. Prilejte smotanu a dohladka vymiešajte. Čokoládovú polevu vylejte na upečenú tortu a povrch upravte.  Aj keď viem, že nasledovná fáza bude najzložitejšia, tortu nechajte 10 až 15 minút vychladnúť.  Vaša torta je hotová.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára