utorok 14. mája 2013

Bravčové karé pečené v hrubozrnnej soli

Pečenie v hrubozrnnej soli je veľmi stará technika prípravy rôznych druhov potravín podobná technike prípravy vo vákuu. Vo všeobecnosti je tento spôsob prípravy dosť neobvyklý a povedal by som, že aj dosť zabudnutý. Mnohí z vás ju možno ešte nikdy neskúšali, pretože na prvý pohľad to vyzerá dosť komplikovane.  Práve naopak táto technika sa stáva čoraz viac aktuálnejšia, pretože umožňuje premeniť mäso, ryby a zeleninu na veľmi chutné jedlo, a to bez použitia akýchkoľvek extra tukov. Je to veľmi zdravá metóda, ktorá je navyše veľmi šetrná k surovinám. Prečo je to tak? 

Príncip, ktorý odlišuje pečenie v soli od ostatných techník tkvie v tom, že hrubý násyp soli okolo potraviny vytvorí ideálnu škrupinu, ktorá zaistí rovnomerné a veľmi šetrné pečenie, pri ktorom všetky vône a chute ostanú zachované vo vnútri mäsa alebo zeleniny. 

Prihliadajúc na tieto fakty je evidentné, že tento typ pečenia je ideálny hlavne na prípravu rýb a zeleniny. Vhodný je aj na pečenie mäsa, ktoré ostane krásne šťavnaté a plné lákavých vôní. Dokonca aj konzistencia mäsa ostáva oproti klasickému pečeniu zachovaná. Existujú rôzne typy pečenia v soli. Klasická metóda spočíva v tom, že mäso, alebo rybu položíte na jeden až dvojcentimetrovú podstieľku z hrubej soli. Takisto celý ich povrch zmizne pod hrubým násypom soli.


Ja som skúsil experimentovať s bravčovým karé. Opäť sme zohnali veľký kus mäsa s kosťou, ktoré malo niečo cez dve kilá. Mäso sme dôkladne umyli v studenej vode a vysušili. Jeho povrch sme potreli mletým čiernym korením, kúskami nadrobno nakrájaného cesnaku a rozmarínu. Všetko sa to polialo šťavou z jedného citróna a deci bieleho vína. Takto potreté mäso sme nechali odstáť na čerstvom vzduchu minimálne dve hodiny. Na veľký plech sme pripravili podstielku z hrubej soli, na ktorú sme uložili odležané mäso. Takisto som so soľou pokračoval aj z hornej časti, aby žiadna časť neostala odkrytá. Takto prichystané mäso sme piekli v rúre asi hodinu a pol na 200 stupňoch Celzia. Po pečení stačí vzniknutú kôru odstrániť a mäso nakrájať.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára