pondelok 14. októbra 2013

Slivkový koláč s drobenkou

Ako som tak pozeral na posledné príspevky, už dlhšiu dobu sme tu nemali niečo sladké. Napadlo mi, že začnem pomaly vyťahovať recepty mojej starej mamy, ktorá drží veľké tromfy v rukáve. Na prvých miestach v rebríčku s najlepšími koláčmi sa určite drží slivkový koláč s drobenkou.

Už počas doby pečenia tohto koláča vám neodporúčam zdržiavať sa v blízkosti kuchyne. Vôňa pripekajúceho sa kysnutého cesta je veľmi dráždivá a spolu s takzvanými bystrickými slivkami mi pripomína detstvo. Je to jeden z mála koláčov, z ktorého dokážem zjesť neobvykle veľa. Je to koláč, ktorý vás nezdrví ukrutnou sladkosťou, no jemne nakýslá chuť čerstvých sliviek vás presvedčí v jedení pokračovať ďalej a ďalej. Nepravideľný povrch posypaný drobenkou, ktorá je z jednej polovice napitá slivkovou šťavou a z druhej dozlatista zapečená, dáva tomuto koláču svojskú identitu. No proste poriadny koláčisko.


A tu nájdete doslovný preklad z receptáru mojej starej mamy.
Všetky ingrediencie vám postačia na jeden plech o rozmeroch približne 30 x 35 centimetrov.
Pripravte si:

Kysnuté cesto:

  • 500g polohrubej múky + trocha soli
  • 3/4 kocky droždia
  • 125 ml vlažného plnotučného mlieka
  • 80g cukru
  • Štipku múky na posypanie kvásku
  • 2 čajové lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry (1 citrón)
  • 100 g roztopeného masla
  • 4 žĺtka
Obloha cesta:

  • 1,5 kg sliviek ( tzv. bystrické slivky - majú podlhovastý tvar a kôstka sa od dužiny ľahko oddelí. Sú charakteristické svojou kyslastou chuťou, čo dodá koláču unikátnu chuť)
Drobenka:

  • 150 g hrubej múky
  • 75 g práškového cukru
  • 75 g masla (nie rozpusteného - stačí ho vybrať z chladničky a necháme v miestnosti odmäknúť)
  • 2 čajové lyžičky škorice



Postup:

Múku preosejeme do misky, pridáme trocha soli a varechou rozmiešame.

Pripravíme si kvások: Do nádobky si dáme teplé mlieko (125ml) a v ňom rozmiešame cukor (80g). Pridáme 3/4 droždia (nič viac) a všetko premiešame. Povrch posypeme troškou múky a v izbovej teplote necháme kysnúť 15 minút.

Po vykysnutí kvásku ho vylejeme do misky s múkou a za pomoci varechy riadne vymiešame. Ak by sa vám zdala masa veľmi suchá, pridáme toľko vlažného mlieka, aby bolo cesto vláčne a nadýchané. Nakoniec do cesta zapracujeme 4 žĺtka a znova vymiešame. Z takto pripraveného cesta vyformujeme bochník, pomúčime, zakryjeme servítkou, alebo utierkou a necháme kysnúť po dobu približne 30 až 40 minút. Pamätajte na to, že kvaseniu prospieva teplejšie prostredie bez prievanu.

Počas doby kvasenia si môžme pripraviť drobenku. Tú pripravíme rozmiešaním múky, cukru a masla. Miešajte za pomoci varešky, aby sa maslo čím najmenej rozpustilo. Správna drobenka by mala byť sypká. Držte ju na chladnom mieste, predtým než ňou posypete koláč.

Ak už kvasenie prebehlo (spoznáte to podľa toho, že cesto zdvojnásobilo svoj objem), cesto ešte zľahka premiešame na pomúčenej doske. Cesto valčekom vyvalkáme na pravidelný tvar a premiestnime ho na olejom potretý plech. Za pomoci rúk ho rovnomerne rozmiestníme do rohov a vyrovnáme tak, aby malo rovnakú hrúbku. Na takto pripravené cesto poukladáme rozpolené slivky a to reznou stranou smerom nahor. Zľahka ich pritlačíme do cesta.

Cely povrch koláču posypeme pripravenou drobenkou. Dáme piecť do vopred predhriatej rúry (180 stupňov). Pečieme asi 45 minút. Dbáme na to, aby bol upečený aj spodok koláča.

Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, aby prešiel chuťou. Nakoniec koláč pokrájame a posypeme vanilkovým a práškovým cukrom. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára