nedeľa 5. mája 2013

Jahňacie pečienky na portskom víne

Recept troška netradičný, ale kto vo všeobecnosti obľubuje pečienky, tak mu tento recept príde úplne vhod. Aj keď je jahňacia pečeň na našich pultoch neobvyklá, kľudne sa dá nahradiť tou teľacou či dokonca kuracou.  No napriek tomu môžem povedať, že tá jahňacia bola šťavnatejšia a jemnešia ako ostatné a chuťovo sa charakteristicky odlišovala. Proste, jedná sa o neobvyklú delikatesu, ktorá je istotne prospešná aj pre naše zdravie. Obsahuje totižto veľký podiel proteínov a neobsahuje takmer žiadne tuky. Navyše je plná vitamínov a železa. Pri jej nákupe by som však odporučil preveriť si jej pôvod. Najlepšie, keď ju zoženiete u vášho overeného mäsiara. My sme mali kozľacinu priamo od jedného známeho chovateľa.


Nasledujúci recept môže smelo zachutiť aj tým, ktorí chuť pečienky nemajú v láske. Zaujímavá kombinácia portského vína, muškátového oriešku a balzamického octu stiahne výraznejšiu charakteristickú vôňu pečienky a pozdvihne jej chuť na niečo veľmi zaujímavé, čo treba rozhodne ochutnať. Keď sa už náhodou dostanete k jahňacím pečienkam, máte za sebou viac ako polovicu receptu, pretože zvyšok už je veľmi jednoduchý a váš obed alebo večera bude hotová za pár minút.



Na pol kila jahňacej pečienky budete potrebovať:

  • 80g masla
  • 1/2 póru
  • 20g píniových orieškov
  • 20g sušených hrozienok
  • 150ml portského vína (môže byť aj marsala, alebo koňak)
  • 100ml balzamického octu
  • štipku muškátového oriešku
  • múku
  • soľ a čierne korenie




Vo veľkej panvici rozpustíte maslo, na ktorom zľahka orestujete na pásiky nakrájaný pór. Keď dostatočne zmäkne pridajte píniové oriešky a sušené hrozienka. Doteraz si pamätám tú krásnu vôňu, čo sa šírila po celej kuchyni a neviem či nie aj po ulici. Po dvoch až troch minútkach pridajte na plátky nakrájanú a pomúčenú pečienku a na prudkom ohni ju nechajte zatiahnúť. Akonáhle pečienka stratí krvavú farbu, podlejte portským vínom. Poriadne a energicky premiešajte. Počas toho, ako sa víno pomaly odparuje, posoľte a pokoreňte. Po vyvarení vína pridajte balzamický ocot a na prudkom plameni mu dajte šancu odpariť sa. Po dosiahnutí krásnej krémovej konzistencie panvicu odstavte.


Túto špecialitku si vychutnáte najlepšie s čerstvým bielym chlebom, alebo s jednoduchým zeleným šalátom. No perfektne sa to dá skombinovať aj s varenými zemiakmi alebo ryžou.  Hlavne nezabudnite s tým bielym chlebíkom poriadne povytierať zvyšky veľmi chutnej šťavy priamo z panvice. 



2 komentáre:

  1. Fantasticke! Nastastie zijem v krajine, kde je taketo fajnotky dostat bez problemov a urcite coskoro vyskusam. Vyzera to naozaj uzasne ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To som rád, že ti recept prišiel vhod. Ešte sa chystám uverejniť ďalší recept s jahňacinou.

    OdpovedaťOdstrániť