pondelok 11. februára 2013

Pečená cvikla

Omrzeli vás už varené, pečené alebo grilované zemiaky ako príloha k mäsu, čí rybám? Nezúfajte, pretože stále je tu možnosť siahnúť po fantastickej alternatíve, ktorá sa hravo vyrovná našim veľmi udomácneným zemiakom. Cvikla, ako jej zvykneme ľudovo hovoriť je fantastická koreňová zelenina, ktorá sa v hojnom počte pestuje aj v našich zemepisných šírkach a darí sa jej minimálne tak dobre, ako zemiakom. Túto zdraviu prospešnú zeleninu, mnohí z vás poznajú ako zaváraninu v sladko-kyslom náleve. Spolu s nakladanými kyslými uhorkami sa perfektne hodia k bravčovým alebo kuracím rezňom. To neznamená, že by sa nedala pripraviť aj na rôzne iné spôsoby. Čo tak cviklu upiecť?  Nie je nič jednoduchšie.



Na 4 porcie potrebujete:

  • 450g očistenej surovej červenej repy (čím menšia, tým lepšia. Ak máte väčšie kusy, kľudne ich prekrojte na polovice)
  • 10-12 neočistených strúčikov cesnaku
  • väčší zväzok čerstvého majoránu (ak máte po ruke čerstvý tymián-neváhajte a pridajte ho k majoránke )
  • 10-12 polievkových lyžíc balzamového octu
  • 6 polievkovách lyžíc olivového oleja
Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Zoberte väčší kus alobalu a preložte ho na polovicu. Stane sa tak odolnejší. Cviklu umiestnite rovnomerne do stredu alobalu. Pridajte čerstvo namleté čierne korenie a hrubozrnnú soľ. Ďalej si pripravte strúčiky cesnaku, ktoré nemusíte ani čistiť. Stačí, keď ich troška roztlačíte nožom. Ich aróma sa potom pri pečení krásne uvoľní. Majorán s tymiánom nadrobno nasekajte. Spolu s cesnakom ich pridajte k cvikle a všetko zalejte balzamovým octom a olivovým olejom. Premiešajte. Uzavrite alobal a pečte približne jednu hodinu. Je to fantastická príloha, nielen ku grilovaným a pečeným mäsovým špecialitám, ale aj k rybám. Stačí vyskúšať.

2 komentáre:

  1. Moje najobľúbenejšie spracovanie červenej repy :)Tento recept mama objavila asi tak pred polrokom a odvtedy sa pravidelne objavuje pri obede. Namiesto majoránu však používa šalviu a vrelo odporúčam, ale majorán vyskúšame tiež :) Zo začiatku som ani nechcela veriť, že sa dá repa takto chutne pripraviť. Myslím, že je to často podceňovaná zelenina.
    Prednedávnom som pripravila šalát so surovej repy, feta syru, ľadového šalátu a kuraciny a získal úspech :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež mi pečená cvikla veľmi chutí. Hodí sa hádam k všetkým druhom mäsa. A šalvia môže byť zaujímavá. Nabudúce vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť