Stačí ju pár minút nechať odpočívať. Len tak, položenú na kuchynskej doske. Ucítite to takmer okamžite, keď sa v miernom prievane dostane k vášmu nosu príjemná vôňa zmesi byliniek a čierneho korenia, ktorými je tento kus jemného tuku a mäsa marínovaný. Niet divu, že sa všetky tie arómy derú von, keď boli počas troch mesiacov uzavreté v skalných blokoch, kde prispievali k dozrievaniu tohto veľdiela. Skoro až nemožné odolať pohľadu na panvicu bez malého ochutnania ešte pred samotnou prípravou cestovín.
Spaghetti alla Carbonara je unikátny recept, ktorý nemá až tak istú históriu a existuje mnoho podložených aj nepodložených dôkazov o tom, kde a ako tento recept v Taliansku vlastne vznikol. Či už sa tento významný tanier cestovín objavil v Umbrii, Laziu, alebo, či uzrel svetlo sveta stovky rokov dozadu, alebo počas druhej svetovej vojny pri vylodení amerických vojsk na Sicílií, poďme sa radšej pustiť do samotných detailov.
S prihliadnutím na horný obrázok sa rozhodne nejedná o nízkokalorické ingrediencie, ale o poriadne výdatné suroviny. No keď sa to všetko v ústach zmieša, to je ako keby ste v ušiach počuli dobre zladený orchester. Každá nakrútená vidlička týchto cestovín vás ženie dať si ešte jednu a jednu a jednu...no pocit nasýtenia sa dostaví až neskôr. Ideálne pre armádu. Možno legenda, ktorá hovorí o tom, že tento recept vznikol počas amerického vylodenia na Sicílií, keď američania so sebou priniesli tony vajec a slaniny, nebude od pravdy až tak vzdialená. Vajcia sú totižto druhou hlavnou zložkou tohto receptu, aj keď nemôžme rozhodne zabudnúť na vyzretý ovčí syr pecorino a čerstvo mleté čierne korenie. K vášmu fakt sýtemu obedu už teda nič nechýba.
Pre 4 osoby budete potrebovať:
- 400g cestovín (najlepšie dlhé cestoviny)
- 150-175g zo slaniny (ideálna je talianská neúdená slanina pancetta)
- 4 žĺtka + 1 celé vajce
- 100g pecorina
- čerstvé čierne korenie
Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť vodu na cestoviny. Pošas toho, na veľkej panvici orestujeme na kocky nakrájanú slaninu. Mala by byť prepečená tak ideálne. Niečo medzi mäkkým a chrumkavým. Ak sa vám to podarí, panvicu odstavte z priameho zdroja tepla. V sklenenej miske si rozmiešajte žĺtka s jedným vajcom, nastrúhaný syrom a korením.Vymiešajte tak, aby sa kúsky syra prepojili so žĺtkami. Ak sú cestoviny uvarené al dente, zmiešajte ich na panvici so slaninou. Poriadne premiešajte, aby sa cestovina dokonale obalila s rozpusteným tukom. Teraz prichádza okamih, kde musíte konať rýchlo a pozornejšie sledovať celkovú konzistenciu. Zmes rozmixovaných vajíčok vmiešajte do horúcich cestovín a energicky pretrepte. Teplo, ktoré vychádza z cestovín vajce mierne uvarí a vytvorí sa vám tak neodolateľne jemná omáčka.
Servírujte čím najteplejšie a do predhriatých tanierov , pretože s odstupom času sa vajce začne sťahovať a cestoviny stratia svoju ideálnu konzistenciu. Individuálne pridajte čerstvo namleté čierne korenie.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára