streda 12. júna 2013

La carbonara

Podozrivý zvuk sa rozliehal z kuchyni už na pravé sobotňajšie poludnie. Rozhodne to však neznelo ako praskajúci popcorn, ale to už na panvici poskakovali malé, na kocky nakrájané kúsky slaniny. Jeden z ďaľších jednoduchých a šialene dobrých receptov. Spaghetti alla Carbonara, kde úlohu hlavného herca zohráva takmer pravidelne mäsom prerastaná pancetta.



Stačí ju pár minút nechať odpočívať. Len tak, položenú na kuchynskej doske. Ucítite to takmer okamžite, keď sa v miernom prievane dostane k vášmu nosu príjemná vôňa  zmesi byliniek a čierneho korenia, ktorými je tento kus jemného tuku a mäsa marínovaný. Niet divu, že sa všetky tie arómy derú von, keď boli počas troch mesiacov uzavreté v skalných blokoch, kde prispievali k dozrievaniu tohto veľdiela. Skoro až nemožné odolať pohľadu na panvicu bez malého ochutnania ešte pred samotnou prípravou cestovín. 


Spaghetti alla Carbonara je unikátny recept, ktorý nemá až tak istú históriu a existuje mnoho podložených aj nepodložených dôkazov o tom, kde a ako tento recept v Taliansku vlastne vznikol. Či už sa tento významný tanier cestovín objavil v Umbrii, Laziu, alebo, či uzrel svetlo sveta  stovky rokov dozadu, alebo počas druhej svetovej vojny pri vylodení amerických vojsk na Sicílií, poďme sa radšej pustiť do samotných detailov.


S prihliadnutím na horný obrázok sa rozhodne nejedná o nízkokalorické ingrediencie, ale o poriadne výdatné suroviny. No keď sa to všetko v ústach zmieša, to je ako keby ste v ušiach počuli dobre zladený orchester. Každá nakrútená vidlička týchto cestovín vás ženie dať si ešte jednu a jednu a jednu...no pocit nasýtenia sa dostaví až neskôr. Ideálne pre armádu. Možno legenda, ktorá hovorí o tom, že tento recept vznikol počas amerického vylodenia na Sicílií, keď američania so sebou priniesli tony vajec a slaniny, nebude od pravdy až tak vzdialená. Vajcia sú totižto druhou hlavnou zložkou tohto receptu, aj keď nemôžme rozhodne zabudnúť na vyzretý ovčí syr pecorino a čerstvo mleté čierne korenie. K vášmu fakt sýtemu obedu už teda nič nechýba.

Pre 4 osoby budete potrebovať:

  • 400g cestovín (najlepšie dlhé cestoviny)
  • 150-175g zo slaniny (ideálna je talianská neúdená slanina pancetta)
  • 4 žĺtka + 1 celé vajce
  • 100g pecorina
  • čerstvé čierne korenie
Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť vodu na cestoviny. Pošas toho, na veľkej panvici orestujeme  na kocky nakrájanú slaninu. Mala by byť prepečená tak ideálne. Niečo medzi mäkkým a chrumkavým. Ak sa vám to podarí, panvicu odstavte z priameho zdroja tepla. V sklenenej miske si rozmiešajte žĺtka s jedným vajcom, nastrúhaný syrom a korením.Vymiešajte tak, aby sa kúsky  syra prepojili so žĺtkami. Ak sú cestoviny uvarené al dente, zmiešajte ich na panvici so slaninou. Poriadne premiešajte, aby sa cestovina dokonale obalila s rozpusteným tukom. Teraz prichádza okamih, kde musíte konať rýchlo a pozornejšie sledovať celkovú konzistenciu. Zmes rozmixovaných vajíčok vmiešajte do horúcich cestovín a energicky pretrepte. Teplo, ktoré vychádza z cestovín vajce mierne uvarí a vytvorí sa vám tak neodolateľne jemná omáčka.


Servírujte čím najteplejšie a do predhriatých tanierov , pretože s odstupom času sa vajce začne sťahovať a cestoviny stratia svoju ideálnu konzistenciu. Individuálne pridajte čerstvo namleté čierne korenie.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára