štvrtok 21. februára 2013

Cibuľový džem

Hneď v úvode tohto príspevku si asi mnohí z vás položia otázku, že ako vlastne môže ísť dohromady cibuľa a sladký džem. Chuťou sa v tomto prípade nepriblížime sladkému džemu, no priblížime sa k nemu aspoň konzistenciou. Cibuľový džem teda pripravujeme pomalším a miernym varením. Na tento recept som natrafil úplnou náhodou, keď som sa snažil nájsť vhodnú alternatívu k nakladaným uhorkám a karfiolu, ako prílohu k rôznemu grilovanému mäsu. Cibuľa patrí od nepamäti, medzi najpoužívanejšiu surovinu vo väčšine domácností a to nielen na Slovensku. Tejto zelenine sa u nás nesmierne dobre darí a bola by veľká škoda nevyužiť ju na prípravu skvelého džemu, ktorý je takpovediac experimentom, ktorému som na začiatku neveril ani ja, ale ubezpečujem vás, že konečný výsledok stojí za to a dokážete si tak pripraviť skvelú prílohu hlavne ku grilovanému alebo pečenému mäsu. Hodí sa perfektne ako doplnok skôr k mastnejším jedlám, pretože slano-kyslá chuť zmierňuje pocit mastnoty v ústach. Ideálne k perfektne upečenému bravčovému boku. Viem si ho však predstaviť aj v hamburgeri, ba dokonca aj v nejakom obloženom chlebíku. Ja som  pre pestrosť zvolil radšej mix klasickej žltej cibule s jej červeným variantom. No, ale poďme pekne po poriadku.


Pripravte si 120 ml olivového oleja, 120 ml medu, 120 ml červeného vinného octu, pol litra vína, 1 citrón, no a nakoniec soľ a čierne mleté korenie. Samozrejme nezabudnite na 4 väčšie cibule. Najlepšie je keď skombinujete dohromady žltú a červenú.


Vezmite si väčší hrniec, v ktorom zohrejete olivový olej. Na strednom plameni orestujte cibuľu. Hneď na začiatku pridáme do hrnca soľ a čerstvo zomleté čierne korenie. Cibuľa tak začne pomaly mäknúť. Po 5 minútach zalejeme cibuľu vínom a plameň stíšime. V druhom hrnci zohrejeme med.  Stačí mu tak 5 až 6 minút a pridáme ocot. Povarte niekoľko minút, aby sa čím najviac vyparila ostrá octová chuť. Následne celú octovo-medovú zmes pridajte k cibuli a na miernom plameni varte 20 až 30 minút. Keď cibuľa nadobudne džemovú konzistenciu, pridajte šťavu a kôru z jedného citróna. Podľa chuti dosoľte.

3 komentáre:

  1. nádherné. chystám sa naň už dlhšiu dobu, myslím že použijem tento recept :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne osobne džem veľmi chutil. Odporúčam dobre prevarit ten med s ostom, aby sa tá ostrosť octu vytratila. Samozrejme pomer medu a octu možes prispôsobiť podľa chuti. Podľa toho, či to chceš mať sladšie alebo kyslejšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U nás vedú skôr kyslejšie chute, dakujem za rady :)

      Odstrániť