streda 16. januára 2013

Bravčová panenka v sendviči

Ak hľadáte spôsob, alebo nápad, ako pripraviť bravčovú panenku, ponúkam vám náš domáci, overený recept, ktorý sme už veľa krát robili. Aj keď, niektoré časti bravčového mäsa obsahujú viacej tukov, o bravčovej panenke to však neplatí. Zaraďuje sa medzi najmenej tukové  a najviac výživné časti bravčového mäsa. Mňa predovšetkým zaujal tento recept, pretože je troška odlišný od klasických receptov, kde sa marínovaná panenka, nakrájaná na medajlónky, zprudka opeká na panvici. Samozrejme receptov je kopec. Poďme teda na to.

Celú nedeľu som pobehoval po kuchyni a dýchal tú dráždivú vôňu mäsa s rozmarínom a údenou anglickou slaninou. Do toho sa primiešala vôňa čerstvo opraženého sendviča, do ktorého mäsko púšťalo štavu. Všetky tieto vône sú dokonalé, omamné a perfektne do seba zapadajú. Radosť variť.

Pre 5 veľkých jedákov potrebujete:
  • 2 veľké sendviče
  • 2 bravčové panenky
  • 10 až 15 plátkov anglickej údenej slaniny
  • Čerstvé vetvičky rozmarínu
  • Olivový olej
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie

Postup:

Do väčšej panvice nalejte olivový olej. Počkajte kým sa zvýši jeho teplota. Vezmite nasolenú a nakorenenú panenku a zprudka ju orestujte. Stačí len tak do jednej minúty, aby sa mäsko na povrchu krásne zatiahlo. Pripravte si sendviče. Rozrežte ich na dve pozdĺžne polovičky. Vydlabte striedku, aby vznikol priestor pre panenku, ktorú si tiež rozrežeme pozdĺžne. Teraz príde na rad natenko nakrájaná, jemne údená anglická slanina, ktorá dodá mäsu nasladlý-karamelový nádych. Poukladajte ju na mäso. Kde-tu zapichnite vetvičky rozmarínu a celý sendvič zavrite.


Sendvič zviažte kuchynskou šnúrou, aby počas pečenia zachoval svoju formu. Takto pripravené sendviče pečte vo vopred vyhriatej rúre(200 stupňov)  asi jednu hodinu. Podlievajte najprv výpekom z panvice, kde ste restovali panenky a neskôr vodou. Tekutina sa bude pomaly odparovať a časť pekne nasiakne do sendviča. Dohneda opečený chlebík signalizuje, že všetko je v poriadku a recept sa vám vydaril. 


Skúšali sme mnohé typy príloh, ale najviac mi k tomu pasuje pomarančový šalát, ktorý perfektne vyvažuje chuť pečeného mäsa. Pomaranče obrežte ostrým nožom tak, aby na nich neostala žiadna biela šupka, ktorá by dodala šalátu horkastú chuť. Snažte sa tiež odstrániť všetky jeho tvrdé časti. Nakrájaný pomaranč rozložte na misu, kde ho poriadne nasolíte. Pridáte čerstvo zomleté čierne korenie,  olivový olej a balzamický ocot. Všetko spolu s pomarančovou šťavou premiešate a necháte odstáť.  Takto všetko do seba perfektne a dokonale zapadá.  

Upečený sendvič s panenkou stačí nakrájať na menšie časti a môžete sa do neho pustiť. Prajem dobrú chuť a ak niekto vyskúša, tak sem s komentármi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára