piatok, 21. decembra 2012

Zapekané Gnocchi

Vždy, keď sa pozriem na fotky, ktoré vznikli počas varenia tohto receptu, začínajú sa mi zbiehať slinky a chuťové poháriky sa prebúdzajú k životu. Niet divu, keď sa dokopy stretne paradajková omáčka pripravená z čerstvých paradajok, jemná mlieková mozarella, ktorá sa pri zapekaní roztaví pomedzi domáce zemiakové gnocchi a za hrsť nasekaná bazalka. Všetky tieto chute sa navzájom prepoja a vznikne z toho veľmi zaujímavý prvý chod k vášmu obedu. Navyše toto dosť výdatné jedlo vám určite ostane dlhšiu dobu vo vašich spomienkach.  Gnocchi mám veľmi rád, ale tento spôsob úpravy mi natoľko zachutil, že som ich spravil rovno dve soboty po sebe. V oboch prípadoch som zvolil tú dlhšiu alternatívu prípravy a gnocchi som si nachystal doma. Nakoniec to nie je nič obtiažne a z ich prípravou si isto poradíte.

Čo budete potrebovať na prípravu?

Gnocchi:

  • 1kg uvarených zemiakov 
  • 300g hladkej preosiatej múky
  • 1 vajce
  • Štipka soli

Ďalej budete potrebovať:
  • 600-700g paradajok
  • 4-5 lyžíc olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 250g mozzarelli
  • Čerstvú bazalku
  • 100g Parmezánu
  • 20g masla

Postup:

Uvarené zemiaky v šupe pretlačíme cez pasírovač do väčšej misy, kde pridáme múku štipku soli a jedno celé vajíčko. Všetko dôkladne vymiešame do hladkého cesta . Z cesta si vždy odkrojte malý kúsok a ten vyvaľkajte na dostatočne pomúčenej doske na dlhé hrubé slíže. Tie potom pokrájajte na malé 2 až 3 centimetrové kúsky. Aby gnocchi dostali správny tvar, prejdite po nich koncom vidličky presne tak, ako to môžte vidieť na obrázku. Postupujte takto, až pokiaľ sa vám cesto neminie. Pripravené gnocchi pomúčte a nechajte ich odpočívať tak 20 minút. Medzičasom si pripravíme paradajkovú omáčku. Do väčšej panvice nalejte olivový olej, na ktorom zohrejete strúčik cesnaku rozrezaný na polovičku. Po minútke pridajte nadrobno nakrájané a oblanžírované paradajky. Posolíme a dochutíme čiernym korením. Bazalkou nešetrite a natrhajte ju priamo do variacej sa omáčky. Všetko spolu povaríme na miernom ohni asi tak 15 - 20 minút.


Prvú várku gnocchov uvaríme v mierne slanej vriacej vode a keď samostatne vyplávajú na hladinu, odoberieme ich sitkom priamo do janského skla, kde ich premiešame s polovičkou paradajkovej omáčky a s polovičkou parmezánu. Tento postup opakujeme aj druhý krát. Nakoniec všetko dobre premiešajte a na vrch poukladajte na kocky nakrájanú mozzarellu, bazalku a kúsky masla. Takto pripravené janské sklo dáme do vopred rozohriatej rúry (200 stupňov) a zapekáme 10 minút.  Mozzarella by sa mala rozpustiť do vrchnej vrstvy. Polejte olivovým olejom a......no a mne sa už znova zbiehajú slinky. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára