pondelok 14. mája 2012

Príprava na leto

Aj keď už sme tu mali pár pekných slnečných víkendov, gril sme ešte nevytiahli a neoprášili. Predtým, než ho oprášime, rozhodli sme sa zasadiť k tomu grilovaniu pár bylín a pripraviť niejaké ochutené oleje,  aby mäsko, ryby a zeleninka na grile dostala iné grády.

Ako prvé sme zasadili stredomorské bylinky a to bazalku, rozmarín, šalviu, oregáno a tymián. No a nakoniec sme to obohatili ešte o majoránku.

Každá táto bylina má v sebe charakteristickú omamnú vôňu, ktorá sa skvele kombinuje či už s mäsom alebo zeleninou.

Akonáhle sa dotknem listov bazalky, vybavia sa mi pred očami vaječné domáce tagliatelle s čerstvou domácou paradajkovou omáčkou pripravenou na jemne ohriatom cesnaku a chilly papričke. Na konci prípravy tohto jedla neodmysliteľne patrí natrhaná bazalka čerstvý olivový olej s parmezánom. Proste mňam.



Šalvia je moja ďaľšia obľúbená stredomorská bylinka. Okamžite si ju predstavím s morčacími alebo kuracími prsiami restovanými z prudka na panvici. To všetko podliate smotanou, dijonskou horčicou a čerstvo zomletým čiernym korením korením. No a totálna pecka je, keď sa mäsko podleje a zatiahne za pomoci Marsally. Šalviu najčastejšie kombinujem s rozmarínom. Spoločne sa hodia predovšetkým na špikovanie bravčového mäsa na grilovanie alebo pečenie. Spolu s cesnakom a hrubou solou dajú mäsu nezameniteľnú arómu. No a potom sú to dve bylinky, ktoré bezpodmienečne patria do môjho najoblúbenejšieho receptu - RAGHU ALLA BOLOGNESE.

Veľmi zaujímavý je aj tymián. Mám ho najradšej, s s restovanými dubákmi na citrónovej kôre. A to všetko s kombináciou s vaječnými cestovinami. Zato čerstvé  šalátové paradajky nakrájané na kolieska prestriedané s 
kolieskami mozzarelly, zaliate s olivovým olejom, posypanými so soľou a korením si neviem predstaviť bez oregana. Výborná kombinácia.




Majorán mám najradšej v domácej plnke pre pečené kurča alebo do zemiakovej placky. Mňam. A okrem toho, že všetky tieto bylinky by nemali chýbať v kuchyni, vyzerajú celkom esteticky a oživia váš balkón alebo záhradu. A pritom si nevyžadujú extra starostlivosť. Stačí, keď im doprajete troška slnka a oni sa vám odvďačia krásnymi arómami. Aj vy si vyskúšajte doma zasadiť alebo nakúpiť zo pár týchto byliniek a nebojte sa ich využiť vo vašej kuchyni.



2 komentáre:

  1. Velmi pekne podane' recepty. Milym a originalnym sposobom. Samozrejme k tymto vybornym typom este mozme pridat aj klasicke krajane zemiaky pecene v trube na rozmarine, tymiane, soli, koreni :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jasne, zemiaciky s rozmarinom a salviou a cesnakom. Mnam. Zapecene v rure. Hned by som si dal. Ale skoda ze zemaky zatial nie su velmi dobre. ja neviem ci vsetky pomrzli alebo co, ale kvalita je strasna. kvalitny zemiak som tento rok hadam este ani nejedol. Mozno tak v haluskach. He.

    OdpovedaťOdstrániť