nedeľa 7. októbra 2012

Bageta, Ciabatta, Focaccia - 1.časť

Experimentovania nie je nikdy dosť a preto som už dlhšiu dobu rozmýšľal, čo by som vymyslel. Keďže som minule objavil v obchode super bagety na dopekanie a niekedy na jar som vyskúšal upiecť focacciu a ciabattu, rozhodol som sa všetky tieto veci spojiť dohromady a pripraviť pár vlastných receptov na dobré obložené chlebíčky.  Tie som si veľmi obľúbil v Taliansku, kde som často a veľmi rád ochutnával miestne mäsové špeciality s fantastickým toskánskym chlebom. Najviac som si ich užíval na centrálnom trhovisku počas sobotňajších nákupov, kde vedeli pripraviť staré, dobré a jednoduché klasiky, ako napríklad biely chlebík pečený na uhlíkoch s čerstvo nakrájanou mortadellou. 

Asi najlepší obložený chlebík som však jedol u INA, o ktorom som už čo to spomenul v jednom príspevku. Takže všetky tieto okolnosti ma nakoniec doviedli k tomu, aby som vymyslel tento trojdielny seriál, v ktorom postupne opíšem recepty na obložené bagety, focaccie a ciabatty. Samozrejme v každej časti budú pozvaní ochutnávači a porotcovia, ktorý postupne vyjadria svoj názor, no a nakoniec vyhlásime ten najchutnejší recept. Začal by som s prvou časťou, v ktorej ako základ použijem bagetu. Aj keď som zástancom doma pečeného chleba, tentokrát som zvolil skvelé bagety na dopekanie, ktoré dostanete voľne v predaji. Párkrát som ich už otestoval a poviem vám, že výsledok stojí za ochutnanie. Druhou dôležitou ingredienciou je talianská saláma Finocchiona, ktorá je typickou v okolí mesta Florencia. Červeným vínom zmáčaná bravčová saláma dochutená celým čiernym korením a feniklovými semiačkami je v okolí tohto mesta značne rozšírená. Má neodolateľnú a výraznú chuť, ktorá sa vynikajúco kombinuje s bielym chlebom. Takže poďme na recept: Do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov som dopiekol bagety. Stačí okolo 10 až 12 minút. Takto upečené bagety som prekrojil pozdĺžne na dve rovnaké časti. Spodnú časť potieram ochuteným olivovým olejom. Ideálny pre tento recept je olej s príchuťou rozmarínu a šalvie. Zo salámy som si odkrojil troška hrubšie plátky a poukladal som ich na spodnú časť bagety. Čo sa týka druhej polky, na tú som roztrel rozmixované cherry paradajky s bazalkou a k tomu som ešte pridal jemnú syrovú pomazánku podobnej Philadelphii. Pre vyváženie chutí som použil horkú rucolu, ktorá vynikajúco vyvážila výraznú chuť salámy. Odporúčam pustiť sa do tejto bagety ešte pokiaľ je teplá a chrumkavá. 

K prvému seriálu som pozval na našu mini-záhradku jedáka Mitcha a taktiež gastro-fanatika Andreja, ktorí sa do chlebíkov pustili jedna radosť. Ku konzumácií silno odporúčam pohár červeného vínka. Samozrejme nič nepokazíte ani dobrým pivkom. Názory a rebríček chlebíčkov uverejním až nakoniec, takže teraz sa hodnotením nebudem zaoberať. Poďme hneď teda na ten druhý recept.

Základnou ingredienciou druhého receptu sú kuracie prsia pripravované na sladkom dezertnom víne Marsala. Vezmeme si očistené kuracie prsia a prekrojíme ich pozdĺžne na dve polovice tak, aby neboli v bagete príliš hrubé. Na dostatočne veľkú panvicu si dáme troška olivového oleja a nastrihané kúsky šalvie. Olej spolu so šalviou zohrejeme. Pri správne rozpálenom oleji poukladáme na panvicu kuracie prsia. Počkáme 4 až 5 minút, prevrátime a opečenú stranu osolíme a okoreníme čiernym korením. To isté spravíme z druhej strany.


Keď je mäso pripravené, všetko zalejeme marsalou a necháme vypariť. Nie však úplne. Vezmite šľahačku na šľahanie a všetko to mäso zalejte. Pridajte trošku citrónovej šťavy a nechajte 2 minúty povariť. Jednou ranou sme teda pripravili základnú ingredienciu tejto bagety - kuracie prsia -  a zároveň vynikajúcu šťavu, ktorou potrieme jednu stranu bagety. Bude k sebe štedrí a doprajte si. S týmto výpekom nešetrite a poriadne s ním nechajte nasiaknuť striedku bagety. Kombinácia Marsaly, smotany, šalvie a citróna je fantastická. Kuracie prsia teda rozložíme na bagetu. Celé to ešte zvýraznite šalátom a nakrájanými paradajkami. Zasypte soľou, polejte olivovým olejom a druhá obložená bageta je na svete.

Dúfam teda, že hlavným porotcom chutilo a budem zvedavý na ich finálne vyjadrenia. No a ako keby toho nebolo málo, moja sestra prišla s veľkým prekvapením a stihla nám dokonca pripraviť mrkvovú tortu s citrónovou polevou, ktorá bola vynikajúcou bodkou za týmto prvým dielom experimentácií s bagetou, ciabattou a focacciou. Už čoskoro si pochutnáme na Ciabatte.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára