Pre milovníkov zapekanej zeleniny tu mám jeden veľmi jednoduchý recept, pri ktorom treba troška trpezlivosti. Aspoň ja som ju potreboval pokiaľ som na rozpálenej panvici ugriloval kvantum natenko nakrájaných baklažánov. A práve tie sú hlavnou ingredienciou tohto receptu, ktorý som nazval Nepravá Parmigiana. Korene siahajú do južného Talianska, kde tento recept vznikol a v podstate ide o recept, kde sa tenké plátky baklažánu prekladajú s paradajkovou omáčkou a syrom a všetko sa to potom zapeká v rúre. A prečo Nepravá Parmigiana? Originálny recept obsahuje okrem paradajkovej zmesi a baklažánov aj plátky mozzarelly, alebo iného mäkkého syra. Ja som recept troška pozmenil a k základným surovinám som pridal varené zemiaky a odobral syr.Takže zľahka pozmenená Parmigiana z baklažánov.
Na prípravu potrebujete: (6 porcií)
- 1 malá cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- Paradajky v konzerve 3 x 400 gr
- Bazalka
- 2 veľké baklažány
- 100 gr. Parmezán
- 5 stredne veľkých zemiakov
- Olivový olej
- Soľ
- Čierne korenie
Ako na to?
V osolenej vode uvaríme zemiaky v šupke. Tie neskôr ošúpeme a necháme vychladnúť. Pokiaľ sa zemiaky varia, pripravíme si väčší hrniec, do ktorého na troške olivového oleja speníme cibuľu spolu s rozdrveným cesnakom. Pridáme paradajky z konzervy, alebo ak chcete, môžte použiť aj čerstvé na kocky nakrájané paradajky. Ja som nemal až toľko času a preto som použil tie z konzervy. Posolíme, pokoreníme a varíme na miernom ohni asi tak 20 až 25 minút, kým nám salsa zhustne. Nakoniec pridáme pár kúskov čerstvej bazalky a odstavíme. Baklažány nakrájame nožom na veľmi tenké plátky a ugrilujeme ich na panvici. Rýchlejšie to ale ide na rozpálenom záhradnom grile.
Pripravíme si janské sklo a všetky ingrediencie. Dno formy potrieme paradajkovou omáčkou, ktorú sme si vopred pripravili. Stačia 2-3 lyžičky. Postupne pridávame plátky baklažánu tak, aby sa navzájom prekryli. Polejeme olejom, pridáme vrstvu zemiakov a paradajkovéj šťavy. Posypeme parmezánom a vrstvenie opakujeme až po horný okraj formy. Takto pripravenú parmigianu dáme do vopred vyhriatej rúry a zapekáme pri 190 stupňoch asi tak 40 minút. Ak sa na povrchu vytvorila jemne pripálená vrstva, parmigiana je hotová. Už len stačí chvíľku počkať kým vychladne a môžte sa do nej pustiť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára