Jedno štvrtkové ráno v robote sme mali začať, tak troška netradične a mali sme si priniesť svoje raňajky rovno do práce. Perfektná príležitosť sadnúť si všetci spoločne za stôl, a začať pracovný deň inak, ako obvykle. Ani som nad tým dlho neuvažoval a rozhodol som sa práve pre pečeňové paté, ktoré som si deň vopred pripravil. Aj keď, na ráno to bola kalorická bomba, vedel som, že poobede sa po tejto paštéte len tak zapráši. A presne to sa aj stalo. Stačilo čerstvé pečivo, tenká vrstva paté a bagetu som nestíhal krájať. O všetko sa postarali moji kolegovia :).
Čo potrebujete na prípravu tohto paté:
- 500g kuracích pečienok
- 1 šalotka
- 1 strúčik cesnaku
- 3-4 lyžice olivového oleja
- 5 lyžíc koňaku
- 2 lyžíce cappari
- 15-20 slaných sardeliek
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- 1/2 dcl sladkej smotany
- čierne korenie a soľ
Postup:
Na panvici si zohrejte olivový olej, v ktorom orestujete nadrobno pokrájanú šalotku a cesnak. Pridajte očistené a nakrájané pečienky. Nechajte zatiahnúť. V tejto fáze môžme pridať čierne korenie a jemne soli. Po desiatich minútach podlejeme koňakom. Ja som použil Marsallu, ktorá má príjemnú korenisto-sladkastú chuť. Po veparení alkoholu, pridajte smotanu a odstavte. Na doske si nasekajte sardelky a cappari, pridajte ich spolu s orestovanými pečienkami do mixéra a masu dôkladne rozsekajte. Nakoniec pridajte citrónovú šťavu, korenie a soľ podľa vašej chuti.
Rady a poznámky:
Odporúčam masu poriadne rozsekať. Jej konzistencia by mala byť hladká a nadýchaná. Ak máte dostatok času a trpezlivosti, prepasírujte masu cez sitko. Ten, kto má rád výrazné chute, odporúčam pridať primeraný pomer kuracích sŕdc. Paté si najlepšie vychutnáte na teplej bagete alebo čerstvo ohriankovanom zemiakovom chlebíku, kde teplo krásne zvýrazní všetky prítomné chute.
Fúha! Toto vyzerá byť tutovka, ktorá nesklame. Receptík sa mi hodí. Vďaka zaň :-)
OdpovedaťOdstrániťPate je skvele. Aj ja ho mam rad a prave som si spomenul ze som ho uz dlho nerobil. Budem to musiet napravit.
OdpovedaťOdstrániť