Toto je perfektný recept na mrkvovú tortu, ktorú som prvýkrát postol v prvej časti seriálu o chlebíkoch, ale teraz vám prinášam aj recept. Na začiatku vám to možno bude znieť zvláštne, žeby mala ísť mrkva do koláča, ale už som ju veľakrát otestoval a môžem vám ju len odporučiť. Je pripravovaná aj s citrónovou polevou, ktorá perfektne osvieži mrkvový korpus. Presne tak, akoby ste si nastrúhali do misky mrkvu s citrónom. Veľmi osviežujúce.
Na tento dezert potrebujete:
- 5 vajíčok
- 250g kryštáľového cukru
- 60g hladkej múky
- 300g nahrubo postrúhanej mrkvy
- 300g postrúhaných mandlí alebo 200-250g vlašských orechov
- Postrúhaná kôra z polky citróna
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- štipka soli
- 1 polievková lyžica rumu
Poleva:
Ako na to?
Vyšľahajte vajíčka na penu. Pridajte múku, mrkvu, mandle, citrónovú kôru, prášok do pečiva, soľ a rum. Všetko spolu dôkladne premiešajte a cesto vylejte do vopred maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Vyhrejte rúru na 200 stupňov a pečte približne jednu hodinu. Na polevu si vymiešajte práškový cukor s citrónovou šťavou podľa potreby. Zmes nanesieme na upečenú tortu a rovnomerne rozotrieme.
Tipy a triky:
Pre nadýchanejšie cesto, odporúčam pri každom recepte múku aj cukor preosiať cez sitko.
Alternatíva pre polevu:
Ak sa vám nepozdáva citrónová poleva môžte vyskúšať aj polevu podobnú krému z klasického cheescaku. Potrebujete jednu Philadelphiu, 60g masla, 200g práškového cukru a vanilkový cukor. Po dôkladnom vymiešaní, polevu rozotrieme na už hotový koláč.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára