Ak máte chuť na niečo veľmi chutné, jemné a zároveň ľahké, niečo, čím by ste si chceli naštartovať vaše chuťové kanáliky, tak to môže byť práve tekvicový krém. Jednoduchý prvý chod vášho obeda alebo večere, ktorý spravíte do pol hodinky. Tento krém pripravíte z vyzretej tekvice, ku ktorej pridáte pár zemiakov, aromatických bylín a zmes korenia. Tekvice sú najlepšie na jeseň, ale keď ich skladujete na tmavom a chladnom mieste, tak vám vydržia celé týždne. Ja som na tento recept použil tekvicu, ktorá od jesene až do dnes prežila u nás v pivnici. Krém sa na prvýkrát vydaril.
Na tekvicový krém pre 4 osoby potrebujete:
- 600g očistenej a nakrájanej tekvice
- 1 cibuľu
- 30g masla
- olivový olej (2 polievkové lyžice)
- 200g zemiakov
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vetvička čerstvej bazalky, šalvie, petržlenovej vňaťky, majoránky a tymiánu
- soľ
- čierne mleté korenie
- škorica
- 1 liter zeleninového vývar
V hlbšom hrnci roztopte maslo spolu s olivovým olejom. Pridajte cibuľu a jemne ju orestujte. Tekvicu prekrojíme na dve polovičky a za pomoci polievkovej lyžice vyberieme tekvicové jadierka a nepotrebnú dužinu. Ošúpte hornú vrstvu tekvice a pridajte k cibuľke. Po 2-3 minútach pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Teraz si vezmite všetky pripravené čerstvé bylinky a za pomoci kuchynského motúza ich zviažte dohromady. Takto pripravenú "kytičku" hodte do hrnca, kde pomaly pustí svoju arómu. Pridajte trošku zeleninového vývaru a varte 25 až 30 minút. Po pol hodine by už zelenina mala byť uvarená. Vezmite ponorný mixér a všetko nahrubo rozsekajte, ale ešte predtým nezabudnite na zväzok byliniek, ktorý je nutné odobrať. Pridajte soľ, čierne korenie, troška olivového oleja, štipku škorice a všetko ešte raz dohladka vymixujte. Ak máte chuť na menej hustý krém, stačí priliať troška zeleninového vývaru podľa potreby. Servírujte čím najteplejšie. Váš tanier odporúčam ozdobiť opraženým chlebíkom a olivovým olejom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára