Koláč, ktorým nepohrdnete na raňajky, obed, či večeru. Najvhodnejší je na poobedné posedenia pri káve alebo čaji. Nie je náročný na prípravu a pri vhodnom skladovaní vám vydrží dlhšiu dobu, čo sa, ale určite nestane.
Cesto:
- 300g hladkej múky
- 300g masla
- 300g mletých lieskových orechov
- 220g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 lyžičky mletých klinčekov
- 1 lyžička mletej škorice
- šťava a kôra z citróna
Plnka:
- 1 biela tortová oblátka
- 250g ríbezľového lekváru
- 1 žĺtok
- 40g mandľových lupienkov
- práškový cukor na posypanie
Pre nadýchané cesto múku preosejte. Múku a maslo spolu vymiešajte a postupne pridávajte ostatné suroviny v poradí uvedenom na zozname. Vymiešané cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odstáť v chladničke asi tak 30 minút. Odstáte cesto si rozdeľte na tretiny. Dve tretiny použite na vyplnenie nízkej tortovej formy (s priemerom približne 28cm) a zvyšok si odložte na prípravu okrajov a mriežok na ozdobenie. Tortovú oblátku položte na vopred pripravené dno a potrite ju ríbezľovým lekvárom, pričom od okraja ponechajte 2 cm voľné. Zo zvyšnej tretiny cesta vyvaľkajte asi centimeter hrubé valčeky, ktoré poukladáte navrch torty do tvaru mriežky. Valčekom takisto obložte okraj celej torty a starostlivo ho pritlačte do záhybov formy. Povrch cesta potrite rozšľahaným žĺtkom a posypte mandľovými lupienkami. Takto pripravenú tortu pečte do zlatohneda vo vopred predhriatej rúre na 180 stupňov asi 50 minút. Upečenú tortu necháme vychladnúť pri izbovej teplote a neskôr uvoľníme z formy. K finálnemu ozdobeniu vám postačí už len jemný poprašok cukru.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára