pondelok 8. apríla 2013

Linecká ríbezľová torta


Koláč, ktorým nepohrdnete na raňajky, obed, či večeru. Najvhodnejší je na poobedné posedenia pri káve alebo čaji. Nie je náročný na prípravu a pri vhodnom skladovaní vám vydrží dlhšiu dobu, čo sa, ale určite nestane.



Cesto:
  • 300g hladkej múky
  • 300g masla
  • 300g mletých lieskových orechov
  • 220g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 lyžičky mletých klinčekov
  • 1 lyžička mletej škorice
  • šťava a kôra z citróna

Plnka:
  • 1 biela tortová oblátka
  • 250g ríbezľového lekváru
  • 1 žĺtok
  • 40g mandľových lupienkov
  • práškový cukor na posypanie

Pre nadýchané cesto múku preosejte. Múku a maslo spolu vymiešajte a postupne pridávajte ostatné suroviny v poradí uvedenom na zozname. Vymiešané cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odstáť v chladničke asi tak 30 minút. Odstáte cesto si rozdeľte na tretiny. Dve tretiny použite na vyplnenie nízkej tortovej formy (s priemerom približne 28cm) a zvyšok si odložte na prípravu okrajov a mriežok na ozdobenie. Tortovú oblátku položte na vopred pripravené dno a potrite ju ríbezľovým lekvárom, pričom od okraja ponechajte 2 cm voľné. Zo zvyšnej tretiny cesta vyvaľkajte asi centimeter hrubé valčeky, ktoré poukladáte navrch torty do tvaru mriežky. Valčekom takisto obložte okraj celej torty a starostlivo ho pritlačte do záhybov formy. Povrch cesta potrite rozšľahaným žĺtkom a posypte mandľovými lupienkami. Takto pripravenú tortu pečte do zlatohneda vo vopred predhriatej rúre na 180 stupňov asi 50 minút. Upečenú tortu necháme vychladnúť pri izbovej teplote a neskôr uvoľníme z formy. K finálnemu ozdobeniu vám postačí už len jemný poprašok cukru.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára