štvrtok 29. novembra 2012

Pečeňové Paté

Jedno štvrtkové ráno v robote sme mali začať, tak troška netradične a mali sme si priniesť svoje raňajky rovno do práce. Perfektná príležitosť sadnúť si všetci spoločne za stôl, a začať pracovný deň inak, ako obvykle. Ani som nad tým dlho neuvažoval a rozhodol som sa práve pre pečeňové paté, ktoré som si deň vopred pripravil. Aj keď, na ráno to bola  kalorická bomba, vedel som, že  poobede sa po tejto paštéte len tak zapráši. A presne to sa aj stalo. Stačilo čerstvé pečivo, tenká vrstva paté a bagetu som nestíhal krájať. O všetko sa postarali moji kolegovia :).



Čo potrebujete na prípravu tohto paté:


  • 500g kuracích pečienok
  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3-4 lyžice olivového oleja
  • 5 lyžíc koňaku
  • 2 lyžíce cappari
  • 15-20 slaných sardeliek
  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • 1/2 dcl sladkej smotany
  • čierne korenie a soľ
Postup:

Na panvici si zohrejte olivový olej, v ktorom orestujete nadrobno pokrájanú šalotku a cesnak. Pridajte očistené a nakrájané pečienky. Nechajte zatiahnúť. V tejto fáze môžme pridať čierne korenie a jemne soli. Po desiatich minútach podlejeme koňakom. Ja som použil Marsallu, ktorá má príjemnú korenisto-sladkastú chuť. Po veparení alkoholu,  pridajte smotanu a odstavte. Na doske si nasekajte sardelky a cappari, pridajte ich spolu s orestovanými pečienkami do mixéra a masu dôkladne rozsekajte. Nakoniec pridajte citrónovú šťavu, korenie a soľ podľa vašej chuti.

Rady a poznámky:

Odporúčam masu poriadne rozsekať. Jej konzistencia by mala byť hladká a nadýchaná. Ak máte dostatok času a trpezlivosti, prepasírujte masu cez sitko. Ten, kto má rád výrazné chute, odporúčam pridať primeraný pomer kuracích sŕdc. Paté si najlepšie vychutnáte na teplej bagete alebo čerstvo ohriankovanom zemiakovom chlebíku, kde teplo krásne zvýrazní všetky prítomné chute.


streda 21. novembra 2012

Mrkvová torta

Toto je perfektný recept na mrkvovú tortu, ktorú som prvýkrát postol v prvej časti seriálu o chlebíkoch, ale teraz vám prinášam aj recept. Na začiatku vám to možno bude znieť zvláštne, žeby mala ísť mrkva do koláča, ale už som ju veľakrát otestoval a môžem vám ju len odporučiť. Je pripravovaná aj s citrónovou polevou, ktorá perfektne osvieži mrkvový korpus. Presne tak,  akoby ste si nastrúhali do misky mrkvu s citrónom. Veľmi osviežujúce.

Na tento dezert potrebujete:

  • 5 vajíčok
  • 250g kryštáľového cukru
  • 60g hladkej múky
  • 300g nahrubo postrúhanej mrkvy
  • 300g postrúhaných mandlí alebo 200-250g vlašských orechov
  • Postrúhaná kôra z polky citróna
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 1 polievková lyžica rumu
Poleva:
  • 200g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

Ako na to?

Vyšľahajte vajíčka na penu. Pridajte múku, mrkvu, mandle, citrónovú kôru, prášok do pečiva, soľ a rum. Všetko spolu dôkladne premiešajte a cesto vylejte do vopred maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Vyhrejte rúru na 200 stupňov a pečte približne jednu hodinu. Na polevu si vymiešajte práškový cukor s citrónovou šťavou podľa potreby. Zmes nanesieme na upečenú tortu a rovnomerne rozotrieme.

Tipy a triky:
Pre nadýchanejšie cesto, odporúčam pri každom recepte múku aj cukor preosiať cez sitko.

Alternatíva pre polevu:
Ak sa vám nepozdáva citrónová poleva môžte vyskúšať aj polevu podobnú krému z klasického cheescaku. Potrebujete jednu Philadelphiu, 60g masla, 200g práškového cukru a vanilkový cukor. Po dôkladnom vymiešaní,  polevu rozotrieme na už hotový koláč.


streda 14. novembra 2012

Bageta, Ciabatta, Focaccia - 3.časť

Focaccia - chlieb známy po celom Taliansku, ale typický najmä v oblasti Ligúrie. Od ostatných chlebov sa odlišuje najmä tým, že do cesta a tiež popri jeho kvasení sa pridáva olivový olej a hrubozrnná morská soľ.
Dá sa jesť nasucho, kde si najlepšie vychutnáte chuť oleja, morskej soli a jemného nadýchaného cesta. Výborne chutí aj s oregánom, rozmarínom a najmä ochutená červenou cibulou, olivami alebo paradajkami. Ja som si pre tento krát vybral tú najjednoduchšiu verziu tohto chlebového cesta. Snažil som sa teda o vytvorenie vyváženého celku medzi cestom samotným a ostatnými prísadami.

Opäť som pripravil dva rôzne obložené chlebíčky. Tentokrát som sa ich pokúsil naplniť jednoduchými, ale za to výraznými šunkami. Aby ochutnávačom nebolo extra ťažko na žalúdok, vynechal som extra komplikované salsy a omáčky, ktoré by týmto chlebíkom len poškodilo. A preto som si dal záležať na samotnom vyhotovení cesta, ktoré malo byť tenké, navrchu chrumkavé a vo vnútri nadýchané. 
Predstavujem vám posledné obložené chlebíky z tohto trojdielného seriálu:

 Focaccia s Prosciuttom Crudom, marínovanou grilovanou cukinou a kozím syrom.
Do čerstvo upečenej a pozdĺžne prekrojenej focacci som si najskôr poukladal pár plátkov Prosciutta Cruda, ktoré ešte predtým 18 mesiacov zrelo niekde v okolí talianskej Parmi. Prišiel na rad zrejúci kozí syr s bielou plesňou a grilovaná cukina marínovaná v olivovom oleji s čerstvým tymiánom.

Oregánová Focaccia s mortadellou, mozzarellou, paradajkami a bazalkou.


Pri tomto chlebíku som focacciu jemne posypal lístkami oregana, ktoré sa perfektne prepojili s chuťou paradajky. Hlavnú úlohu tu však zohrala natenko nakrájaná mortadella a mozzarella. Trikolóru doplnili čerstvé lístky bazalky. Stačilo pridať štipku soli a mohli sme sa pustiť do krásnej kôpky, ktorá teda odolávať dlho nevydržala.


A čo by to bol za posledný seriál chlebíkov, bez koláčika od mojej sestry. Tentokrát ľahký piškótotý koláč s jablkami a jemným cukrovým popraškom. Samozrejme,  už čoskoro vám prinesiem na môj blog vyjadrenia a recenzie ochutnávačov a taktiež bude vyhlásený absolutný favorit zo všetkých šiestich chlebíkov.

pondelok 5. novembra 2012

Losos na zelenine

Pri prezeraní mojich foto archívov som natrafil na fotky lososa, ktorý sa pred pár týždňami ocitol na našom nedeľňajšom stole. Veľmi jednoduchý spôsob ako pripraviť túto fantastickú rybu. Tento recept nepotrebuje extra komplikované prípravy. Je veľmi jednoduchý a rýchly.


Najprv si pripravte zemiaky. Ošúpte ich, umyte a dôkladne osušte. K rybe sa fantasticky hodí koreňová zelenina. Keď sa pečie spolu s rybou krásne natiahne jej vôňu a jemne zosladne. Ideálne je použiť mrkvu a petržlen, nakrájaný na dlhšie plátky. Do veľkej panvice si nalejte olivový olej, na ktorom predvaríte zeleninu. Pridajte soľ a čierne korenie. Po desiatich minútach odstavte. 

Umytého a osušeného lososa potrite zmesou soli a čierneho korenia a do brušnej dutiny môžte vložiť pár plátkov citróna. Ja som k tomu pridal dve vetvičky čerstvého rozmarínu. Takto pripravenú rybu umiestnite na vopred vymastený plech. Môžte použiť maslo alebo olivový olej, ako vám je lepšie a čo máte k dispozícií. S predvarenou zeleninou vyplníme prázdne časti plechu a vložíme na 30 až 40 minút do vyhriatej rúry (180 stupňov). Určite vám bude chutiť.